Search
Close this search box.

Martta

 

Kirjoittaja & kuvat: Marianne Heikkilä

Martta tuli ensikotiini verkkaana löytöeläintalolta, talvelta piiloon. Eteisessä kissaneito suorastaan juoksi syliini kopasta ja esitti anomuksen saada paljon rapsutuksia, turvaa, lämpöä ja rakkautta. Eihän sellaisesta voi ikinä kieltäytyä!

Martta kävi läpi hankalan sterkan ensikoti aikanani – neitokaisen massu oli turvoksissa kuin tomaatti ja pentuja epäiltiin. Lääkäri totesi tarkastuksen ja sterkan yhteydessä Martan alkuperäisen hintahaarukan 5+ vuotta olevan alakanttiin ja todellisuudessanoin +8v. Sterkkaamaton lady, eiköhän siinä ole muutama pentue pystytetty? Martta oli täysin tottunut ihmisiin ja luotti heihin melkein heti kättelyssä.

Lapsukaisia ei tälläkertaa massussa ollut – mutta kohtu oli vakavan tulehduksen takkia pakko poistaa. Martta tokeni leikkauksesta ennätysajassa – maaten/lepuuttaen itseään sohvalla vatta pystyssä verkkokuosisessa jumpperissa. Sterkkauksen yhteydessä eläinlääkäri vilkaisi kissaneidon yleiskunnon ja huomautti tarpeellisesta hammasremontista.. kallis, mutta erittäin tarpeellinen hammasremontti. Oi voi Marttaa..

Hammaspeikot

Eläinlääkäri antoi arvion hammasremontin kuluista – enemmän tai vähemään 800€ paikkeilla. Erityisesti kissapopulaatioista syntyneiden nassukoiden hoitojen tarpeet ovat oman kissayhditys kokemukseni kehittyessä kasvaneet tiuhaan ja jyrkästi. Kissan terveyden takia hammaspeikot on vain nujerrettava ja pidettävä poissa. Huonossa jamassa olevat hampaat aiheuttavat kissalle eriasteista kipua, tuskaa, vaivaa ja tulehdukset voivat jopa viedä hengen. Huom! En ole eläinlääkäri ja tämä ei ole tieteellinen artikkeli!* Olen KKY ry:n hallituksen jäsenenä nähnyt monta tapausta kun hammasremontti on vienyt kissan vehreemmille nummille. Kysehän ei yleensä ole ns. hampaattomasta pedosta, vaan tulehduksen tai sen tuomien sairauksien vakavuudesta jolloin eläinlääkäri on antanut suosituksensa pitkäaikaisen kivun & tuskan välttämiselle.

Kissapörssi & hammaspeikko

Martta lähti hakemaan uutta kotia kissapörssiin, sillä toiveella että hänen uusi kotinsa kustantaisi neidolle hammashoidon. Ei vaatimuksena, mutta toiveena. Samalla suunnittelimme yhdistyksessä kampanjaa jolla nojautua SoMen voimaan – sitä hyppyä tuntemattomaan johon moni voittoa tavoittelematon yhdistys silmät kiinni & sormet ristissä luottaa. Ihmisen välinpitämättömyyden hylätyistä ja kaltoin kohdelluista kissoista näkee usein, liian usein – mutta se sanaton, lähes tuntematon rakkaus joka kuohahtaa kun SoMe kohahtaa on kuin sinfonia jonka sävel tuo kyyneleet poskille ja toivoton tuska onnettomien auttamisessa helpottaa.

Martta kerkesi etsiä kotia yhdistyksen kissapörssissä (nykyisin ”kodinetsijät”) vain muutaman päivän julkaisusta kun kiinnostuneita jo tulvi! Kaunis, lempeä ja helppo kissa jonka ainut terveydellinen kolttonen oli ilkeiden hammaspeikkojen tärvelemä irvistys.

Martta löysi kodin, rakastui ja pääsi hammaspeikkojen hävitys-operaatioon. Onnellinen loppu, epätoivoisessa tilanteessa. Kiitos Martan loppuelämänkodille vielä – olette täydellinen esimerkki myyttisestä olennosta, ihmisestä, joka on valmis jakamaan hitusen rakkautta myös sille pienelle karvapallerolle joka kiitollisena käpertyy syliin kehräämään.

”Pepsodent-hymy” Hukka-Mirri – se harmaa diiva

Itselläni on kissa, Hukka-Mirri. Hukka tuli minulle löytölästä, luonnosta turvaan poimittuna 2v tohelona. Sterkkaus, rokotus, sirutus ja… hammashoidon tarpeessa. Oi voi Hukkis..

Hukkis on jäljiltäni nykyään 100% raakaruokailija eli menu koostuu lemmikkiliikkeiden pakastimista löytyvistä raaoista lihanpalasista. Luuta narskutellaan kanankauloista, verta revitään sian tai kanan sydämistä ja jännettä narskutellaan kivipiiraista. Turkki kiiltää, on pehmeä ja hampaat saavat ylistystä eläinlääkärissä.

Hoidatin Hukan hampaat sen jälkeen kun olin ottanut hänet omaksi mirrikseni. Hukalla oli hammaspeikot päässet valamaan vähän hammaskiveä poskihampaisiin. Operaatiossa Hukka painui untenmaille ja alle tunnissa hänen hymynsä oli valkoisempi kuin valkokankaan leffatähtien. Eläinlääkäri kehui Hukan suun terveyttä erittäin hyväksi ja hammaskiveä oli hyvin vähän poistettavana. Myös hänen painonsa on ihanteellinen 3.6kg 4v naikkonen.

Raakaruokinta.. en voi kuin kehua sitä maasta taivaaseen. Hukka on ollut minulla nyt tasan 2vuotta ja hän on sen kokoajan elänyt raakaruualla. Kissa on tyytyväinen, virkeä, lempeä ja täys höpöliini. Käydessämme paikallisessa betoniviidakossa eli ulkosalla vähän valjaissa veryttelemässä Hukkiksen lihaksikkaita raajoja vastaantulevat rapsutuksia jakalevat kohteet aina kehuvat hänen turkkinsa kuntoa. Hukka hoitaa turkkiaan valelemalla poskensa, varpaansa ja lattiani verellä muutaman kerran viikossa. Samalla hän myös kasvattaa lihaskuntoaan raahatessaan kanankauloja tyynylleni ja keittiön matolle. Madotan pöpipääni säännöllisesti, vaikka liha jota hänelle ostan on suomalaista, yleensä paikallista – ei sitä koskaan voi tietää! Raakaruoka on myös yleensä edullisempaa kuin markettien sokerimurkinat (siis ne litkussa lilluvat n. 4% elukkaa nähneet mössöt).

Hukka-Mirri tverkkaa huristen kiitoksensa ruuasta ja elää hemmoteltuna – ikuisesti.

Tämä marina tai saarna tai .. mikä sitten olikaan on nyt ohi ja en vieläkään ole eläinlääkäri.

* PS & HUOM! En ole eläinlääkäri – ja käytän tässä artikkelissa termejä jotka eivät millään tavalla ole virallisia.. hammasPeikkoja ei ole olemassa (kait?!) 🙂 Tämä artikkeli käsittelee havaintojani ja perustuu, omiin pohdintoihini eri lähteiden perusteella. Olen koulutukseltani markkinointiviestinnän tradenomi.. joten jos mitään – minun pitäisi myydä  kalliita, brändättyjä kuivaraksuja ja raapasta rahalliset bonukset omaan pussiini. Tämä artikkeli ei ole millään tavalla tarkoitettu minkään tuotteen markkinointiin ja siksi en listaa tai mainitse tuotteiden tai palveluiden virallisia nimiä. En ole eläinlääkäri tai minkään muunkaan sortin lääkäri.

P.S. Martta on esiintynyt useasti eri KKY ry markkinointi materiaaleissa – myös täällä verkossa. Kuvauksellinen rakkauspakkaus.

P.P.S. Kissojen hammashoidosta on tulossa artikkeli seuraavaan Katti-Mattiin! Lehti julkaistaan myös verkossa Kesäkuun 2019 lopulla.

Jaa & Vaikuta

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Auta meitä auttamaan

Ota kissa vain steriloituna tai kastroituna ja vastuullisesta lähteestä. Jokainen kissa ansaitsee hyvän ja turvallisen elämän. Ethän ota kesäkissaa, etkä hylkää kun kiinnostus lopahtaa. Ajattele kun sitoudut – kissat ovat pitkäikäinen hankinta. Uskalla rakastaa.