Search
Close this search box.

Löytöeläinten päivä – rekisteröity siru löytää kadonneen kissan omistajan

Valtakunnallista löytöeläinpäivää vietetään maaliskuun ensimmäisenä lauantaina, tänä vuonna 4.3.2023. Jokaisella on velvollisuus auttaa hädänalaista eläintä. Jos luonnonvaraiset eläimet jätetään pois, niin useimmiten se hädänalainen Suomessa on kissa.

Jokaisessa kunnassa on löytöeläinpaikka, joka ottaa vastaan löytyneen eläimen. Eläin haetaan ilmoittajalta, kunhan se on kiinni eli suljetussa tilassa. Pirkanmaalla useimpien kuntien löytölä on Boondocks p. 040 515 2750. (Isoimpina Tampere ja Nokia sekä useimmat Tampereen kehyskunnat). Hämeenkyrön löytölä on Kissankulma Ry p. 044 344 3334, ja Sastamalan seudusta vastaa Kiikoisten löytöeläinpalvelu p. 050 353 7884.

Löytölä säilyttää eläintä 15 vuorokautta, jona aikana omistaja voi lunastaa lemmikkinsä takaisin. Sen jälkeen löytölällä on oikeus joko lopettaa eläin tai etsiä sille uusi koti. Käytännössä tervettä eläintä ei lopeteta, ja kissojen kohdalla harva kyselee lemmikkinsä perään, joten vapaaehtoisyhdistykset saavat tätäkin kautta hoidettavia. Samoista numeroista voi kysellä kadonnutta omaa lemmikkiä.

Kissojen lakisääteinen sirutus etenee, ja vuonna 2026 kissarekisterin pitäisi toimia. Nyt on korkea aika siruttaa kissa! Jokaisessa löytölässä on jo sirunlukija. Mutta harmin paikka: joko sirua ei ole tai sitten siru on, mutta kissaa ei löydy mistään rekisteristä. Siru sisältää pelkän merkkisarjan, ja siksi kissa on vietävä johonkin rekisteriin, mistä löytyvät omistajan tiedot.
Tällä hetkellä isoimpia rekistereitä kissoille ovat Turvasiru http://www.turvasiru.fi, Siruhaku, jonne tiedot on linkitetty palveluun liittyneiltä eläinklinikoilta https://www.siruhaku.fi ja Kissaliiton rekisteri rotukissoille ja kotikissoille https://www.kissaliitto.fi (kotikissoille ilmainen). Siruhaku-palvelun kanssa yhteistyössä toimii Petmeddata https://petmeddata.com/elainten-omistajat/siruhaku.

Kun laki kissojen sirutuksesta valmistuu, tulee varmaankin uusi valtakunnallinen rekisteri. Omistajan kannattaa tarkistaa, että sirutettu kissa on jossain rekisterissä ja itse viedä se rekisteriin, jos ei ole. Eläinlääkärit eivät nimittäin automaattisesti vie sirutustietoja rekistereihin.

Jos tuntematon kissa asettuu pihaan, niin somea tai muuta viidakkorumpua kannattaa käyttää kyselyyn, tunteeko kukaan naapuri kyseistä kissaa. Jos omistajaa ei löydy, kissa kannattaa ehdottomasti toimittaa löytölään, sillä hyväkuntoisen näköinenkin kissa muuttuu pian huonokuntoiseksi, jos se on eksyksissä. Paksu turkkikaan ei ole terveyden tae.

Pidetään huolta karvakavereista! KKY toivottaa hyvää löytöeläinpäivää!

Jaa & Vaikuta

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Auta meitä auttamaan

Ota kissa vain steriloituna tai kastroituna ja vastuullisesta lähteestä. Jokainen kissa ansaitsee hyvän ja turvallisen elämän. Ethän ota kesäkissaa, etkä hylkää kun kiinnostus lopahtaa. Ajattele kun sitoudut – kissat ovat pitkäikäinen hankinta. Uskalla rakastaa.