fbpx
Olet täällä: Kissojen Katastrofiyhdistys KKY ry - Tampere > Uutinen > Monisairas kesykissapopulaatio osa 2

Monisairas kesykissapopulaatio osa 2

OSA 2 – Hammaspeikko vieraana

Onko tarkoituksellista pitää eläimiä joiden terveydenhuolto jätetään tietoisesti huomiotta? Näin kävi artikkelisarjamme monisairaspopulaatiolle. Populaation jokaisen kissan hammasongelmat ovat vakavia laadultaan: monia hampaita puuttuu, suutulehdusta, runsaasti ientulehdusta, syöpymiä, kasvaimia sekä parondiittia (=hampaan kiinnityskudossairaus). Tämä kaikki aiheuttaa kissalle kipua, jota se ei varmastikaan ulkoisesti näytä, mutta sen voi huomata esimerkiksi syömisen vaikeutena, toistuvana suun alueen kosketteluna tai ulos tuotuna kielenä. Tämänkin populaation kissat ovat säyseitä ja ihania eivätkä vastustaneet terveystutkimuksia. Ehkäpä juuri siksi, että jatkuvat kivut olivat vieneet kissojen voimat. 

Miksi hampaat menevät tällaiseen kuntoon? Ja mitä voi tehdä tämän estämiseksi?

Kissa tarvitsevat monipuolista lihapitoista ravintoa. Usein populaatiokissat ovat nähneet nälkää jo emon kohdussa ja olleet huonolaatuisella ja vähäisellä ruoalla. Luomuravintoakaan ei riitä kaikille, jos kissoja on liikaa. Kissan keho ei kehity kokonaisvaltaisesti. Populaatioiden sisäsiittoisuudesta voi johtua kehityshäiriöitä, jotka johtavat suun sairastumiseen.

Kissan suu on hyvä tarkastaa ja hammaskivi poistaa säännöllisesti, vaikkapa jokaisen rokotuskäynnin yhteydessä. Näiden kissojen suuhun ei ole kukaan katsonut.

On myös syitä, joihin hyvälläkään kotihoidolla ei voi vaikuttaa. Kissoilla epäillään olevan synnynnäinen taipumus hammasongelmiin, koska ne ovat niin yleisiä, myös kotikissoilla.  Parondiitti on tällainen salakavala sairaus joka voi johtaa hampaiden tippumiseen pois. Sairaus alkaa hoitamattomana ientulehduksena, jonka voi laukaista esim. limakalvon haavaumia aiheuttava calicivirus. Bakteerit ja plakki pääsevät ientaskuihin, jolloin hampaan ympäryksen kiinnitykset heikkenevät, hammas löystyy ja lopulta irtoaa.

Lue lisää kissojen hammassairauksista esim.

https://pissasirkus.fi/2019/09/13/kissan-hampaiden-hoito-on-osa-kissan-perusterveydenhuoltoa/

https://omaelainklinikka.fi/kissojen-hammasongelmat/

 

Suun terveydestä on välttämätön huolehtia, koska se vaikuttaa kissan yleiskuntoon. Siksi tämänkin populaation suut hoidetaan. Siihen tarvitsemme sinunkin apuasi.

Voit lahjoittaa meille:
  • Mobilepay numero 67708
  • keräystilillemme FI93 5730 0820 3289 34 (OKOYFIHH), viitenumerolla 2312

Rahankeräyslupamme numero on RA/2019/1078 29.11.2019. Rahankeräysluvan myöntäjä: Sisä-Suomen poliisilaitos

Jaa & vaikuta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp