fbpx
Olet täällä: Kissojen Katastrofiyhdistys KKY ry - Tampere > Uutinen > Kissa + kasvit = ?

Kissa + kasvit = ?

Viime vuosina huonekasveista on tullut alati trendikkäämpiä. Oli kyseessä urbaanin viidakon luominen kotiin tai viehtymys aitojen leikkokukkien muodostamaan kimppuun ruokapöydällä tai kenties juhlissa lahjaksi tuotu viherkasvi, saattaa pahaa-aavistamaton kissanomistaja tietämättään tuoda tai sallia talouteen kissalleen vaarallisen kasvin. Kissalle myrkyllisiä kasveja on lukemattomia: peikonlehdet, palmuvehkat, araliat, kultaköynnökset, muratti… Kyllä, juuri ne suosituimmat huonekasvit voivat olla kissalle jopa tappavan myrkyllisiä.

Ilmeisen yleistä on myös se, että talouteen vieraaksi tuleva henkilö tuo tietämättömyyttään lahjaksi kukkakimpun, joka koostuu liljoista tai jossa on liljoja. Ele tuntuu lahjansaajasta mukavalta ja kimppu halutaan asettaa esille. Mutta jopa liljan siitepöly voi aiheuttaa kuolettavan myrkytyksen kissalle. Mukava ele, jonka tarkoitus oli herättää hyvää mieltä, saattaakin koitua lahjansaajan perheenjäsenen kohtaloksi. Liljoja ei tulisi siis koskaan tuoda kissatalouteen, ei edes paikalle joka on kissan ulottumattomissa. Mitä kasveja tai kukkia sitten kissatalouteen VOI tuoda?

Kasveista innostunut omistaja saattaa huojentua kuullessaan, että vaikka iso osa suosituimmista viherkasveista ovat kissoille myrkyllisiä, on kasvivaihtoehtoja kissatalouteenkin silti monia.

On hyvä huomioida, että joidenkin kasvien kohdalla on eri lähteiden välillä eroja myrkyllisyydestä puhuttaessa. Esimerkiksi suosittu kultapalmu on merkitty suomenkielisen incat:in sivustolla myrkylliseksi, mutta ASPCA:n sivuilla kultapalmu on merkitty myrkyttömäksi. Olennaista lienee myrkyllisyyden aste: jotkut sivustot merkitsevät myrkylliseksi vain vakavia myrkytyksiä aiheuttavat kasvit ja osa myös lieviä myrkytysoireita aiheuttavat. Aina on kuitenkin parempi katsoa kuin katua. Epävarman kannattaakin aina hakea googlesta ”*kasvin suomenkielinen nimi* kissa” tai ”*kasvin englanninkielinen nimi* cat” tai ”*kasvin tieteellinen nimi* cat” ja katsoa tieto esimerkiksi juuri incat:in tai ASPCA:n sivuilta. Kirjoittaja itse käyttää ensisijaisesti ASPCA:ta varmistaessaan uuden kasvitulokkaan turvallisuuden, sillä sivulla on usein näkyvissä myös myrkytyksen aiheuttava yhdiste, kuten kalsiumoksalaatit, joita esiintyy esimerkiksi viirivehkassa. Kissaliiton sivuilta löytyvä linkki HUS:in listaukseen myrkyllisistä kasveista ei kuitenkaan ole erityisen hyvä lähde, sillä HUS:in lista on myrkytystietokeskuksen luoma lista, jolle on listattu nimenomaan ihmiselle myrkyllisiä kasveja, ei kissalle. Tuolla listalla esimerkiksi aiemmin esiin tuotu lilja, joka on kissalle tappavan myrkyllinen on listattu myrkyttömäksi – mitä se ihmiselle onkin.

Mutta siirtykäämme nyt niihin turvallisiin kukkiin: lahjakimppua miettivän kannattaa siirtää huomionsa näyttävistä liljakimpuista herkempiin ruusukimppuihin. Ruusut (Rosa) ovat kissoille myrkyttömiä ja näiden lehtien pieni napostelu ei tule koitumaan kissakaverin kohtaloksi. Näyttävää pirteää kimppua etsivä voi puolestaan hyvillä mielin tuoda kissatalouteen auringonkukkakimpun. Myös phalaenopsis-orkideat, eli perhoskämmekät ovat turvallisia. Orkideaa ostaessa on huomioitava, että myrkyttömiä ovat juuri tämän tietyn lajikkeen edustajat. Muiden lajikkeiden kohdalla ja myös tässä turvallisiksi mainittujenkin kohdalla on viisasta kuitenkin tarkistaa asia vielä erikseen.

Entäs viherkasvit sitten? Voiko kissanomistaja silti tuoda luontoa kasvien muodossa sisälle? Ilman muuta. Kunhan tarkistaa aina kasvin turvallisuuden, ennen sen kotiin tuomista, on täysin mahdollista luoda kissakotiinkin viidakkofiilistä. Turvallisia kasveja ovat esimerkiksi kiinanruusu (Hibiscus), kaarisulkasaniainen (Nephrolepsis exaltata), jotkin muorinkukat (Peperomia), piileat (Pilea), banaani (Musa), soihtuköynnökset (Aeschynanthus), posliinikukat (Hoya) sekä maranta-heimon kasvit maijat, matit ja leenat (Calathea, Maranta, Stromanthe) ovat kaikki kissakaverille turvallisia kasveja – ja nämä vain esimerkiksi. Huomionarvoista on kuitenkin se, että myrkyttömänkin kasvin järsiminen liiaksi voi ärsyttää kissan vatsaa.

Mikäli kissanomistaja kuitenkin välttämättä haluaa tuoda talouteen kissalle potentiaalisesti vaarallisen kasvin on hyvä toimia samoin kuin lasten ja lääkkeiden kanssa: aivan kuin lääkkeet tulee säilyttää lasten ulottumattomissa, on vaarallinen viherkasvi asetettava kissan ulottumattomiin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi korkeaa hyllyä, jonka päälle kissa ei pääse hyppäämään tai amppelia. Suurempia kasveja voi nostaa kissan ulottumattomiin korkeilla kasvijalustoilla. On kuitenkin aina omistajan vastuulla varmistaa, että kasvin sijoituspaikka todella on sellainen minne juuri omistajan kissa ei pääse ja, että myrkyllisestä kasvista ei pääse tippumaan lehtiä lattialle, josta kissa voi ne tassuihinsa saada.

Lähteet:

https://www.aspca.org/pet-care/animal-po1ison-control/toxic-and-non-toxic-plants

http://incat.fi/kissatietoa/terveys/myrkyllisia-kasveja/

https://evidensia.fi/hoitovinkit/kissalle-myrkylliset-kasvit/

https://www.petmd.com/dog/care/safe-flowers-dogs-cats

https://fi.care.com/verkkolehti/elaimet/25-kissalle-myrkyllista-kasvia/

Jaa & vaikuta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp